subota, 7. ožujka 2015.

Čestitka ženi


Htjela sam napisati jednu dugu i opširnu čestitku za 8. Mart svima nama, sve onako sa epitetima i željama za puno zdravlja (na prvom mjestu i ispred svih ostalih želja), sreće i ljubavi a onda dodati kako se sve ostalo može kupiti. Ali, predomislila sam se. Malo sutra se duga i opširna čestitka može napisati nekoj ženi za samo jedan dan u godini. Osim toga, ne želim da nam čestitam samo taj jedan dan u godini jer je tamo neka Klara Cetkin prizivala na ženska prava i ravnopravnost, između ostalog.

Žena si, možeš sve.

Znate, ja baš i ne želim da budem ravnopravna sa tim našim muškarcima. Nije da ne nosim pantalone i ne vozim automobil, znam zavrnuti sijalicu i objasniti šta je offside i znam da uradim sve one sitne „muške“ stvari za koje ne treba majstor, ali sam ipak žena.

Prema tome, želim nam sretan SVAKI dan. I taj 8. Mart ali i svih ostalih 364 dana u godini, plus onaj jedan svake prestupne godine. Jer, svaki dan smo žene, imamo svoje potrebe, želje, strahove, brige. Svaki dan kuhamo, peglamo, čistimo, plačemo, smijemo se, pričamo, šutimo, volimo, mrzimo. Između svega toga stignemo da se izdepiliramo, odemo kod frizera, počupamo obrve i uspijemo da nam gaćice i brus budu "u tonu" iako se ne vide. Svaki dan nam je ispunjen i dosadan, borimo se sa PMS-om, klimaksom, valunzima, vježbamo, trčimo, učimo, šetamo, rađamo, zarađujemo. Bespomoćne smo samo dok nam se ne osuši lak na noktima. I ako će nam neko pokloniti cvijet i pažnju samo jedan dan u godini za sve to što možemo i hoćemo da radimo i uradimo svaki dan, onda nismo prave žene.

Uz dužno poštovanje prema Klari i njenim stavovima, sretan Osmi mart sa svim onim epitetima i željama sa početka priče svim ženama koje slave i koje ga osjećaju kao svoj praznik. Jer, žene smo, možemo da biramo hoćemo li jedan ili sve.
A ako već mogu da biram, odričem se tog jednog za sve one ostale pune pažnje i poštovanja. Žena sam čitavu godinu i 8. mart mi je svaki dan i po vjeri i po opredjeljenju!
Hvala na pažnji. Do čitanja!

Photo: Ilustracija/GoogleImages

Nema komentara:

Objavi komentar

Podijeli